Acasă Tips&Tricks Ce trebuie sa stii cand faci o vacanta pe cont propriu prin Turcia

Ce trebuie sa stii cand faci o vacanta pe cont propriu prin Turcia

de Calatorul Multumit

Turcia are o multime de atractii turistice interesante de vizitat. Noi am ajuns in Antalya, Izmir, Cesme si Kusadasi intr-un circuit care a durat 9 zile.

Preturile de intrare la obiectivele turistice istorice sunt mici, rar depasind 10 euro. Din acest punct de vedere, nu va faceti griji. Atractiile turistice de tip acvarii, delfinarii, parcuri de distractiii au preturi mari. Un bilet de intrare la Acvariul din Antalya este 30 euro. Exista totusi si atractii gratuite.

Foto -calatorulmultumit.ro >> Muzeul Efes

Foto – calatorulmultumit.ro >> Situl arheologic Erythrai, intrare gratuita.

Foto – calatorulmultumit.ro >> Panorama de la Caka Bey, Cesme. Acces liber.

Pentru a putea vizita cat mai mult aveti nevoie si de un mijloc de transport. In afara obiectivelor situate chiar in orase, pentru a ajunge la restul atractiilor este nevoie de o masina sau de un tur organizat.

Am inchiriat si o masina de la firma Lions care a costat pentru 5 zile cu full insurance si taxa de autostrada 105 euro. Am fost asteptati pe aeroportul din Izmir de catre reprezentantii firmei de inchiriere si tot acolo am predat si masina. Nu ne-au fost blocati bani ca garantie, ci doar am dat datele unui card de credit.  In general, inchiriem masinile de la firmele locale, dupa ce am prospectat piata si am primit mai multe oferte.

Foto – calatorulmultumit.ro

Am facut aproximativ 650 km iar combustibilul a costat 55 euro. Pentru taxele de parcare am mai platit vreo 6 euro.

La orele de varf cat si la intrarile de pe autostrada in orase este trafic si e mai greu sa gasesti loc de parcare. Cand zic trafic, ma refer la aceiasi situatie care este intalnita in Bucuresti. Dar, spre deosebire de tara noastra, in Turcia am circulat pe autostrazi cu cate 3 benzi pe sens. Drumurile sunt intretinute si se circula foarte bine. Desi distantele sunt mari in Turcia, se circula cu viteza iar starea buna a carosabilului face ca sa ajungi usor la destinatie.

Foto – calatorulmultumit.ro >> Autostrada spre Izmir

Pietonilor nu li se acorda prioritate la trecerile de pietoni marcate dar nesemaforizate. Pur si simplu, astepti pana ce se elibereaza strada pentru a putea trece. La fel, in cazul in care un sofer trebuie sa realizeze manevre prin care i-ar lasa pe ceilalti soferi sa astepte dupa el, le va face doar cand soseaua este libera. In Turcia, soferii nu asteapta sa dai tu cu spatele, sa iesi din parcare, etc.

Foto – pixabay.com

Cazari gasiti de toate felurile, de la celebrele hoteluri si resorturi ultra all inclusive sau all inclusive, la apartamente si studiouri. Am fost cazati in 2 structuri, una a fost Ale Apartments Hotel din Antalya in regim self service si alta a fost Hotel Sisus din Cesme cu demipensiune.

Foto – calatorulmultumit.ro >>Dulciuri, bufet la Hotel Sisus, Cesme

Foto – calatorulmultumit.ro >> Sala de mese la Hotelul Sisus Cesme

Pentru accesul la obiective precum si la alte activitati poti sa apelezi la cei de la www.365tickets.com care te pot ajuta cu vouchere la preturi convenabile. Pentru rezervari click pe bannerul de mai jos:




Pentru o vacanta activa, asa cum ne-am propus-o noi, varianta cu demipensiune s-a potrivit perfect stilului nostru de a ne petrece ziua. Recunoastem ca singura grija pe care o aveam era sa ne incadram in orele de masa. Fiti cu bagare de seama unde este situata cazarea. Specificam ca daca este langa o moschee, programul de rugaciune se va auzi foarte bine si acesta incepe de la ora 4 dimineata zilnic. Chiar cazarea de la Ale Hotel Apartments este situata langa o moschee, la ora 4 dimineata este trezirea iar dupa 15 minute te straduiesti sa adormi.

Foto – calatorulmultumit.ro >> Ale Apartments si pe fundal cele 2 minarete

Legat de securitate, chiar nu ne-am simtit in pericol in nicio clipa. La intrarea in aeroport, muzee, obiective turistice in aer liber sunt scanere prin care esti obligat sa treci.

In locurile vizitate nu am observat sa fie probleme referitor la imbracaminte: era vara, te puteai imbraca in tinute europene de vara. Oricum, soare este din plin asa ca cremele de plaja, palariile, esarfele si ochelarii de soare sunt obligatorii in bagajul de vacanta. La fel si papucii de stanca. Pentru aceasta este bine sa va informati dinainte cu privire la plajele pe care ajungeti.

Foto – calatorulmultumit.ro >> Plaja Konyaalti Antalya cu pietricele

Foto – calatorulmultumit.ro >> Plaja Ilica Cesme cu nisip fin

Toaleta pentru barbati este numita bay iar cea pentru femei bayan. Ar fi bine sa nu le confundati, deoarece uneori nu sunt afisate si alte semne care sa va ajute sa va dati seama ce sex intra in acea baie.

 

 

In aeroportul Ataturk, zona destinata zborurilor interne, apa la 500 ml o puteti lua de la automate si costa 2.5 tl. Referitor la wi-fi, pe Ataturk ai acces gratuit 2 ore prin logare cu numarul tau de telefon. Pe aeroportul din Antalya nu am gasit automate iar apa era 4 tl la cafenele din incinta. In Antalya ai internet in aeroport daca afli care este “Pin code” de pe cartea ta de imbarcare.

Daca aveti escala prin Istanbul pentru un alt zbor intern, luati-va macar 2 ore jumatate intre zboruri deoarece este foarte aglomerat vara. Iar daca aveti de schimbat aeroporturile, Ataturk cu Sabiha Gokcen, ganditi-va de 2 ori si luati-va timp din plin. In cazul in care aveti o escala mai lunga pe aeroportul Ataturk, si zburati cu compania Turkish Airlines, aceasta va pune la dispozitie tururi gratuite prin Istanbul. Despre toate conditiile ce trebuie indeplinite vom reveni intr-un viitor articol.

Foto – pixabay.com/xxoktayxx

Sunt numeroase zboruri intre orasele Turciei, puteti parcurge astfel distante mari. Zborurile interne sunt ieftine, de exemplu pentru un zbor Antalya-Izmir operat de Sun Express am platit 10 euro.

In aceasta perioada cursul valutar la lira turceasca variaza mult. Am fost sfatuiti sa mergem cu euro si intr-adevar am fost mai castigati asa decat cu dolari americani.  Nu va sfatuim platiti din lira turceasca in valute straine echivalate la cursul stabilit de vanzator pentru ca sunt in general in defavoarea turistului. Prin aeroport sau chiar in centrul oraselor aveti al dispozitie case de schimb valutar sau automate de unde puteti scoate direct lire turecesti.

Foto – pixabay.com/PublicDomainPictures

Din Turcia aveti posibilitatea de a face excursii sau chiar de a petrece cateva zile si pe insulele grecesti din apropiere. Noi am ales o excursie de o zi pe insula Chios deoarece era cea mai apropiata insula de Cesme. Daca sunteti cazati in zona Kusadasi, insula greceasca Samos este o destinatie de macar o zi. Din Bodrum puteti face o croaziera spre Kos iar din Marmaris in Rodos.

Foto – calatorulmultumit.ro >> Chios, Grecia

Alegeti sa va petreceti si o parte a unei zile pe o croaziera. Fie ca mergeti sa vedeti niste cascade, golfuri, pesteri sau lagune este o buna oprtunitate de a vedea atractii si de a si face baie intr-o apa transparenta si albastra. Doar sa va alegeti cu grija vasul sau compania prin care faceti rezervarea.  Noi am ajuns in Antalya Marina de unde am ales o croaziera de 45 minute pe coasta Antalyei platind 10 euro/persoana.

Foto – calatorulmultumit.ro

Turcii care au de-a face cu turistii vorbesc engleza, germana sau rusa, fiecare dupa cum poate si pe ce limba s-a specializat. Dar, in rest, populatia de rand nu stie engleza, tinerii sunt cei care uneori te surprind cand cunosc limbi straine. Daca invatati cateva cuvinte in turca acestea va pot scoate din impas.

Turcia inca ne asteapta cu numeroase destinatii pe care abia asteptam sa le vedem: Istanbul, Pamukkale sau Capadoccia.

Puteti citi toate articolele noastre cu privire la Turcia: Review-urile companiilor aeriene, despre Antalya, Izmir, Cesme si excursia in insula Chios.

Foto coperta – calatorulmultumit.ro

ABONARE LA NEWSLETTER

Citește mai departe

Lasa un comentariu

Acest site foloseste cookie-uri. Navigand în continuare, iti exprimi acordul pentru utilizarea acestora. OK Detalii