Acasă Tips&Tricks Renumite tururi si fabrici de branza elvetiana

Renumite tururi si fabrici de branza elvetiana

de Calatorul Multumit

Daca iti place branza, Elvetia este o alegere excelenta! Cu mai mult de 450 de varietati de branza, Elvetia produce aceasta cantitate de branza din jumatate din laptele care il obtine la nivel national.

Conform cu statisticile, un elvetian consuma 22 kg de branza/an. Totusi nu au reusit sa-i depaseasca pe nemti, ciprioti, islandezi sau francezi. Cea mai consumata branza este Le Gruyere, urmata de mozzarella si Emmentaler. Emmentaler este o branza elvetiana cu gauri, fiind exportata catre Germania, Italia, Statele Unite sau Franta.

branza elvetiana | branza maturata |

branza elvetiana | branza maturata |

Au 10 marci protejate de branza, ceea ce inseamna ca produsul este realizat integral in regiunea de origine. Printre aceste marci enumeram: Emmentaler, Le Gruyere, L`Etivaz, Raclette de Valais, Tete de Moine si Vacherin Mont-d`Or.

Multe tipuri de branza de consistenta tare sunt facute cu lapte crud, nepasteurizat deoarece bacteriile si enzimele continute produc arome specifice pe durata procesului de maturare. Branzeturile dure ca, Le Gruyere si Emmentaler sunt gata de servire dupa minim 4 luni de maturare desi, maturarea completa apare doar dupa 8-12 luni. Branza Sbrinz este perfecta pentru consum dupa 2-3 ani de maturare in pivnite speciale.

Cand pe eticheta este trecut faptul ca branza este de tip Alpkase, inseamna ca este produsa direct din lapte provenit de la vaci care au pascut pe pasunile alpine din Muntii Alpi. Astfel, branza obtinuta din acesta lapte are un gust si o aroma specifica ierburilor din zona Alpilor.

Raclette & Fondue

Elvetienii servesc branza intr-un mod special. Unul este Raclette, patratele de branza se topesc intr-un dispozitiv special si se servesc cu cartofi fierti.

raclette | reteta raclette elvetia |

raclette | reteta raclette elvetia |

Al mod de servire a branzei este Fondue, un vas Fondue pastreaza branza de consistenta lichida care este servita cu bucatele de paine.

fondue | degustare fondue | reteta fondue |

fondue | degustare fondue | reteta fondue |

 

La Maison Gruyere

Producator renumit care te va intampina cu o multime de bunatati la restaurantul fabricii de branza.

Adresa Place de la Gare 3, Pringy-Gruyeres.

Program luni-sambata, iunie-septembrie 7.30-19, duminica 8-19.

Program luni-sambata, octombrie-mai 7.30-18.30 si duminica 8-18.30.

 

Rezerva o cazare in Elvetia cu anulare gratuita cu BOOKING ! Daca se schimba planurile, esti acoperit!
Booking.com

 

 

Exista mai multe tururi in care poti descoperi fabrici de branza, agricultura, traditii si zone deosebite. Pornesti cu trenul, apoi treci pe un E-bike sau pe jos. Poti sa ai alaturi un ghid sau poti downloada o aplicatie care te duce de la un obiectiv la altul. Acestea sunt:

Turul Chateau d`Oex

Turul Emmentaler 

Trenul branzei

Poti face o calatorie la clasa I pornind din Montreux sau Zweisimmen spre Chateau-d`Oex cu Trenul branzei. Vei asista la o demonstratie de producere a branzei la restaurantul Le Chalet, vei lua pranzul cu branza fondue, vizitezi Muzeul du Pays-d`Enhaut sau Espace Ballon. Calatoria are o durata de aproximativ 7 ore. Pretul va fi  redus daca ai deja un Swiss Pass. Informatii aici.

Afla informatii despre Tururi la fabricile de ciocolata din Elvetia

Afla informatii despre Tururi la fabricile de ceasuri din Elvetia

 

In incheiere, ai un video 10 feluri de branza elvetiana dupa care te topesti.

Foto articol – pixabay.com

ABONARE LA NEWSLETTER

Citește mai departe

Lasa un comentariu

Acest site foloseste cookie-uri. Navigand în continuare, iti exprimi acordul pentru utilizarea acestora. OK Detalii