Acasă Blog Review despre cum se traieste si ce se poate vizita in Basel, Elvetia

Review despre cum se traieste si ce se poate vizita in Basel, Elvetia

de Calatorul Multumit
review Basel | cladirea La Roche | calatorul multumit |

review Basel | cladirea La Roche | calatorul multumit |

Review despre cum se traieste si ce se poate vizita in Basel, Elvetia! Raspunsul nostru nu poate fi decat foarte bine!  Iti oferim un review despre Basel, oras ce se gaseste in top 10 in clasamentul oraselor cu standarde ridicate de viata in care poti sa traiesti. Aveti studiul aici.

Basel este un canton elvetian in care limba oficiala este germana. Situat la granita cu Germania dar si cu Franta, cantonul Basel este considerat un canton cu o atitudine deschisa fata de straini.

review Basel | oras Basel | calatorul multumit |

review Basel | oras Basel | calatorul multumit |

Posibilitatile de transport sunt nenumarate. Fie ca iei trenul din gara centrala Basel SBB catre localitati din Elvetia sau Franta, fie ca pleci din gara Basel Badischer catre Germania ai acoperite o multime de destinatii. Basel este un nod feroviar important care conecteaza direct destinatii din Franta, Italia, Germania, Austria si Cehia. Informatii pe larg despre transport aici.

Aeroportul Basel

Aeroportul Basel Euro-Airport este iar o curiozitate. Este situat oficial pe teritoriul Frantei dar deserveste toate cele 3 tari. Are iesiri separate pentru Germania, Franta sau Elvetia. Si are doua coduri de aeroport, BSL si MLH. Aeroportul este concentrat pe companii low-cost cat si cele de tip cargo.

Saptamanal sunt operate in jur de 500 de zboruri catre 90 de destinatii. Din Romania, in acest moment, Wizz Air opereaza zboruri regulate din Bucuresti, Sibiu si Cluj-Napoca catre Basel.

review Basel | vintage Basel | calatorul multumit |

review Basel | vintage Basel | calatorul multumit |

In aeroport inca mai puteti vorbi la telefon in roaming inclus de operatorul dvs din Romania. In Elvetia, tara care nu face parte din UE, tarifele la serviciile de telefonie si internet in roaming sunt destul de piperate.

Linia speciala de autobuz numarul 50 leaga aeroportul de gara Basel SBB in numai 15 minute. Si da, puteti ajunge cu bicicleta la aeroport. Daca va ganditi la transportul cu taxi tariful/ km este 4.3 chf iar pornirea 8.8 chf. Firmele de taximetrie din Basel sunt: 333, 222 si minicab.

review Basel | tramvai Basel | calatorul multumit

review Basel | tramvai Basel | calatorul multumit

Am descoperit ca pentru pasionatii de avioane si aviatie sunt amenajate locuri speciale in afara aeroportului de unde aveti vizibilitate deosebita asupra pistei si puteti observa decolarea si aterizarea avioanelor.

Este ceva obisnuit sa locuiesti in Basel si sa lucrezi in Zurich, situat la 82 km distanta parcursi in numai 50 minute cu trenul. Ce ne-a placut mult este ca au pus la punct o retea de tramvaie prin care urci din Basel si mergi la cumparaturi sau in vizita in Germania, la Weil am Rhein (linia 8) si Lorrach (linia 6) sau in St.Louis, Franta (linia 3).

review Basel | centru Basel | calatorul multumit

review Basel | centru Basel | calatorul multumit

Transportul local in Basel, dar si in toata Elvetia este foarte bine pus la punct. Ca localnic, iti cumperi un abonament valabil 1 an care iti da posibilitatea sa calatoresti cu orice mijloc de transport pe teritoriul Elvetiei. Sunt incluse toate trenurile, tramvaiele, autobuzele, vapoarele, cu mici exceptii unde va trebui sa mai platesti o mica taxa locala a cantonului respectiv.

Ca turist, daca doriti sa vedeti Elvetia mai ieftin, si aveti o cunostinta care locuieste deja in aceasta tara, adica are o adresa fizica inregistrata oficial, va poate comanda un card Halbtax pentru invitati. Cardul este valabil un an si va aduce o reducere de 50 % la toate calatoriile realizate cu trenul, tramvaiul, autobuzul, vaporul etc.

O sa puteti calatori de oricate ori doriti pe durata unui an si platiti doar jumatate din cat ar fi biletul oficial. Nu este obligatoriu ca si persona care v-a comandat cardul sa calatoreasca cu dvs. Aveti reduceri la pretul biletelor de tren cu 25% spre Germania si Austria cu acest card. Emiterea cardului valabil 1 an costa in jur de 160 chf.

 

Rezerva bilete de intrare la obiectivele turistice din Basel cu Tiqets !

 

Iti place sa calatoresti prin Europa cu trenul? Rezerva o vacanta cu Interrail !

 

Folosirea bicicletei este  ceva obisnuit printre elvetieni. Exista piste, benzi speciale fiind protejati de catre masini. Aici conducatorii auto au o mare ingaduinta, respect si rabdare cu biciclistii. Ne-am plimbat de mai multe ori cu bicicleta prin oras, am experimentat diferite trasee prin Basel sau prin imprejurimi si va spunem ca a fost foarte bine.

Ca roman, iti trebuie ceva timp pana scapi de frica pe care o avem de a merge pe strazile publice cu bicicleta dar aici observi ca lucrurile merg foarte bine.

Am fost chiar pana la Augusta Raurica (un sit arheologic roman) cu bicicleta, adica un traseu de 24 km dus-intors. Exista neunumarate trasee prin padure, prin munti sau pe malul Rinului special create pentru biciclisti. Mai nou, ultima “nebunie” a elvetienilor este sa aiba o bicicleta electrica.

Copiii sunt plimbati de parinti cu o bicicleta speciala ce are un atas care fie se agata in spatele bicicletei parintelui sau e in fata sa. Nu am avea niciodata curaj acasa sa ne plimbam copilul asa, dar in Elvetia e normal. Mai mult de jumatate din familiile din Basel nu au o masini proprie descurcandu-se foarte bine cu mijloacele de transport in comun sau utilizand bicicletele.

 

Rezerva o masina pentru vacanta ta in Elvetia de la Rentalcars !

 

Rezerva o cazare pentru vacanta ta in Basel cu Booking!

Booking.com

Industria farmaceutica este prezenta din plin in Basel. De la Norvartis, Roche si Actelion care au sediile principale aici la numeroase firme de cercetare din domeniul chimiei, bio-tehnolohiei, medicinei si nanotehnologiei, Basel fiind unul din centrii lider la nivel mondial in stiintele naturale. Bayern Consumer Healthcare, Syngenta, Lonza si Clariant au sediul aici.

Basel este o regiune foarte dinamica la nivel economic prin sectoarele comercial, logistic, servicii financiare, asigurari, informatica, arhitectura si design. Toate aceste sectoare creeaza o mutitudine de locuri de munca. In acest scop, mii de angajati fac naveta din Franta sau Germania zilnic pentru a beneficia de conditii excelente de lucru, salarii mari, taxe mici si un loc de munca stabil.

Se lucreaza intre 40 si 42.5 ore pe saptamana si sunt 4 saptamani de concediu platit pe an. Cantonul Basel investeste mult in scoli si universitati avand nevoie de angajati bine pregatiti.

Basel este cunoscut a fi cel mai important loc de desfasurare a targurilor si expozitiilor din Elvetia. Doua din cele mai importante prezentari anuale din lume se desfasoara aici: Art Basel, un show de top in domeniul artei moderne si contemporane si Salonul international de orologerie si bijuterii, Basel World.

Orasul imbraca haine de sarbatoare cu ocazia Carnavalului din Basel, Fastnacht care este inscris in patrimoniul UNESCO. Data sa este variabila de la an la an, in principiu fiind in lunile ianuarie-februarie.

Review Basel muzee 

Fiind si un oras cultural, chiar cel mai de seama in aceasta privinta din Elvetia, Basel are nu mai putin de 40 de muzee. Am realizat si un Ghid al muzeelor din Basel care sa va fie de ajutor. Am vazut o parte din muzeele care ne interesau iar acum suntem vizitatori frecventi deoarece in Basel apar o multime de expozitii noi.

review Basel | promenada Basel | calatorul multumit

review Basel | promenada Basel | calatorul multumit

Majoritatea muzeelor le puteti vizita gratuit in prima duminica din luna. Unele dintre ele au happy hour, adica cu o ora inainte de inchidere puteti intra gratuit in muzeu.

Am vazut Skulpturhalle, un salon unde sunt expuse 2.300 de replici ale unor statui celebre fiind unul dintre cele mai mari muzee de acest gen. Interesant este ca te simti ca intr-un muzeu din Italia sau ca ai senzatia ca esti in Grecia deoarece prin Proiectul Parthenon au refacut la scara 1:20 templul si friza de pe Acropole. Cea mai buna veste este ca se viziteaza gratuit tot timpul. Toate explicatiile afisate cu privire la statui sunt doar in limba germana.

Muzeum der Kulturen ne-a atras atentia cu expozitia Soare, luna si stele in care este prezentat rolul lor in civilizatiile antice. Cel mai mult ne-a placut structura creata pentru a prezenta adorarea soarelui, inalta de 2 etaje.

 

Castelul Bottmingen dateaza din 1363 apartinand familiei Kammerer. Structura i-a fost complet pastrata, accesul facandu-se pe un pod ce trece peste iazul care inconjoara castelul. Intrarea este libera iar in prezent gazduieste evenimente private. Pentru a ajunge la castel am luat autobuzul 34 care are capat de linie chiar la Bottmingen Schloss.

Muzeul de Stiinte ale Naturii are o cladire in stil neo clasic fiind prima caldire construita pentru un muzeu. Am descoperit animale, fosile dar si insecte vii care isi urmau cursul vietii in spatele geamurilor sau al vitrinelor de sticla. De fapt am urmarit un furnicar si harnicia lor in a-si vedea de treaba.

Ne-am distrat copios cand am vazut ca erau amenajate locuri speciale in care un copil putea descoperi schelete de animale dand la o parte cu o pensula granulele impastiate deasupra. Toate explicatiile cu privire la obiectele expuse sunt in limba germana.

Muzeul Haus zum Kirschgarten

Aceasta cladire a fost construita ca resedinta privata pentru negustorul de matase Johann Rudolf Burckhard in 1780. De la deschiderea muzeului in 1951, prezinta in cele 50 de camere cum traiau oamenii in Basel in secolul 18 si 19. In muzeu gasiti si o colectie veche de ceasuri de buzunar, orologii si ceasuri cu pendul.

La mansarda am descoperit o colectie impresionanta de casute de jucarie pentru copii. Dotate cu tot ce trebuie, conform necesitatilor camerelor prezentate, am apreciat frumuseatea detaliilor. Si tot la mansarda, daca o sa aveti o moneda de 20 de centi elvetieni la voi, veti putea porni o jucarie care pune in miscare un carusel si animeaza o intreaga vitrina.

 

Muzeul de Arta din Basel (Kunstmuseum Basel)

Intr-o cladire moderna care inspira doar senzatia de rece, Muzeul de Arta isi desfasoara perfect activitatea, chiar in mijlocul orasului. Situat pe St.Alban graben, in apropiere de Rin, cu statie de tramvai in chiar in fata, ar fi bine sa nu il ocolesti. Dupa ce treci de portile mari, in curtea interioara te asteapta cativa portocali si lamai.

Pe durata Happy Hour, ultima ora pana la inchierea muzeului, il poti vizita gratuit. Ti se da o bulina pe care o lipesti pe haina ta, un bilet cu cost zero si treci pe la vestiar sa-ti lasi rucsacul sau haina.

Am ramas uimiti sa vedem cum acest muzeu gazduieste picturi ale lui Monet, Cezanne, Van Gogh, Pissarro, Delacroix, Gauguin, Picasso, Chagall. Ne-a placut extraodinar de mult tehnica si jocul de lumina creata de Pissarro in tabloul care arata femei strangand snopii. Apoi in fata tabloului lui Giovanni Segantini – La adapat- combinatia de culori iti dadea impresia ca esti si tu pe pajistea pictata.

Descrierea tablourilor este prezentata in germana, engleza si fraceza. Nu este permisa fotografierea anumitor tablouri.

Rezerva bilete de intrare la obiectivele turistice din Basel cu Tiqets !

 

Muzeul de Arta Antica

Cand ziceam ca nu se poate mai bine am intrat la Muzeul de Arta Antica, situat chiar peste drum de Muzeul de Arta.  Aveau in desfasurare expozitia speciala despre mormantul lui Seti I din Valea Regilor, Egipt. Specialistii il prezinta ca cel mai minunat mormant egiptean cunoscut pana acum.

A fost descoperit in 1817 de italianul Giovanni Battista Belzoni. Decoratiile de pe peretii mormantului se gasesc la Muzeul Luvru din Paris iar mumia sa la Muzeul din Cairo.

La muzeul din Basel a fost reconstruit mormantul sau, ca si cum te-ai afla in Egipt. Sunt oferite o multime de informatii si sunt prezentate tehnicile prin care au fost copiate desenele de pe peretii mormantului. Expozitia este una temporara, va fi deschisa doar pana in luna mai.

Am revenit si a doua oara la Muzeul de Arta Antica si am descoperit o noua expozitie ce curpinde obiecte din situri arheologice grecesti sau din Cipru, morminte romane, sarcofage si mumii cat si obiecte din morminte egiptene.

Muzeul Muzicii te ajuta sa descoperi instrumente muzicale dar si sunetele pe care acestea le produc. Este cel mai mare muzeu de acest profil din Elvetia. Organizat pe mai multe etaje, fiecare tip de instrument este dispus intr-o camera de prezentare unde poti selecta de pe monitor ce vrei sa asculti.

Muzeul este impartit in 3 mari categorii: istoria compunerii muzicii la Basel; concerte, muzica corala si dans; parade, festivaluri si semnale. Cladirea muzeului a apartinut Ordinului Augustinian iar apoi a fost inchisoare, o celula inca a ramas intacta pentru a putea fi vazuta.

Aceste 8 muzeee le-am vizitat o data si chiar de mai multe ori complet gratuit si ne-am bucurat de noile expozitii pe care le-au prezentat. Am observat in pe durata happy hour doar la Muzeul de Arta este ceva mai multa lume, in rest muzeele isi deschid portile gratuit dar sunt destul de putini doritori.

Muzeul Farmaciei ne-a impresionat deoarece ofera o multime de informatii despre istoria remediilor si cum erau produse acestea. Poti vedea ce foloseau in timpurile trecute oamenii ca remedii si credintele lor despre puterea vindecatoare a pulberilor, mineralelor, pietrelor pretioase, animalelor. Uluitor este ca poti admira inca laboratorul lui Parcelsus, locul unde acesta a obtinut Piatra Filozofala. La etaj, a fost adusa o farmacie din 1755 care a functionat in Innsbruck.

Va dorim o vacanta reusita in Elvetia!

Rezerva bilete de intrare la obiectivele turistice din Basel cu Tiqets !

Rezerva o cazare pentru vacanta ta in Basel cu Booking!

Booking.com

Foto credit Calatorul Multumit

ABONARE LA NEWSLETTER

Citește mai departe

Lasa un comentariu

Acest site foloseste cookie-uri. Navigand în continuare, iti exprimi acordul pentru utilizarea acestora. OK Detalii