Acasă Tips&Tricks Ce trebuie sa stii despre festivalul Oktoberfest Munchen

Ce trebuie sa stii despre festivalul Oktoberfest Munchen

de Calatorul Multumit
oktoberfest | Munchen Germania | festivalul berii |

oktoberfest | Munchen Germania | festivalul berii |

Oktoberfest Munchen este considerat nu doar cel mai important festival al berii dar si cel mai mare festival folk din lume. Atrage aproximativ 6 milioane de vizitatori la fiecare editie care consuma in jur de 7 milioane de litri de bere alaturi de covrigii “pretzels” si traditionalii carnati.

 

Istorie si traditie Oktoberfest

Oktoberfest Munchen se desfasoara anual pe durata a 2 saptamani, in perioada septembrie-octombrie. Locatia este in apropiere de centrul orasului, intr-o zona verde numita Theresienwiese. Pentru a ajunge aici, folositi metroul U4, U5 putand alege oprirea la statiile Theresienwise sau Schwanthalerhohe sau pe liniile de metrou U3, U6 cu stop la statiile Poccistrase sau Goetheplatz. In apropiere se gaseste si gara Munchen Heimeranplatz unde sosesc trenurile suburbane, S-bahn.

La Oktoberfest puteti admira parade, costume traditionale bavareze cat si o multime de standuri cu bunatati. Este amenajat si un parc de distractii cu tot felul de atractii care sa iti creasca nivelul de adrenalina.

carusel | distractie la Oktoberfest |

carusel | distractie la Oktoberfest |

Atragand o multime de vizitatori, cazarea este necesar sa fie rezervata in avans, locurile ocupandu-se rapid. Cam 70 % din vizitatori sunt din Bavaria iar 15 % din alte regiuni ale Germaniei.

Oktoberfest s-a tinut pentru prima data in octombrie 1810 in onoarea nuntii celebrate intre Printul Ludwig al Bavariei si Printesa Therese de SaxoniaHildburghausen. Pe durata a 5 zile s-a mancat, s-a baut, s-au organizat curse de cai. De atunci, traditia organizarii unui Oktoberfest in Munchen a continuat, cu exceptia anilor in care au fost razboaie. In 2018, se va organiza editia cu numarul 185.

Sunt 14 de corturi mari si o multime mici dispuse pe 420.000 m2, 115 de standuri, 106.000 de locuri pe scaune iar pretul berii variaza intre 10.40 – 10.70 euro/litru. Corturile sunt atat de mari incat incap si 10.000 de oameni sub ele. In schimb, cel mai mic cort poate gazdui in jur de 98 de vizitatori. Bineinteles ca sunt amenajate si bancute cu mese in afara corturilor. Deschiderea oficiala se face printr-o parada cu trasuri si cu persoane ce poarta costume traditionale ce marsaluiesc pe strazile Munchen-ului. Daca doriti sa va costumati, exista in centrul orasului magazine de unde poti inchiria costume de “Lederhosen” pentru barbati si “Dirndl” pentru femei.

 

Program  Oktobefest 2023

Perioada de desfasurare 16 septembrie – 3 octombrie 2023. Programul pe zile al evenimentelor de la festival:

16.09 ora 10.45, deschiderea oficiala cu sosirea la corturi a paradei care a parcurs orasul

17.09 ora 10.45, parada in costume traditionale

 

Inchiderea festivalului va avea loc in 3 octombrie la ora 23.30.

Berea se va servi zilnic de la ora 9 la 22.30.

Berea care se serveste vine de la fabricile de bere cum sunt Augustiner, Paulaner si Spaten. Berea este servita la halbe de 1 litru. Puteti face chiar o rezervare a locurilor in corturi pe site-ul Oktoberfest.

Un litru de bere va costa in editia din 2023 intre 12.60 €-14.9 €.

oktoberfest cort | corturile berii |

oktoberfest cort | corturile berii |

Nu este permis accesul cu rucsacuri sau bagaje voluminoase. Rucacurile permise trebuie sa se incadreze in dimensiunea de 20 x 15 x 10 cm sau  sa nu aiba un volum mai mare de 3 litri. Daca nu va puteti lasa bagajul la cazare iar acesta nu se incadreaza in dimensiunile acceptate, aveti la indemana contra cost, cutii de depozitare in zona Wiesn.

Intrarea la Oktoberfest este libera. Am facut si o propunere de zbor si cazare pe perioada Oktoberfest, aveti detalii aici.

Site-ul oficial al Oktoberfest Munchen.

 

Foto coperta – pixabay.com/Pexels

ABONARE LA NEWSLETTER

Citește mai departe

Lasa un comentariu

Acest site foloseste cookie-uri. Navigand în continuare, iti exprimi acordul pentru utilizarea acestora. OK Detalii