Giulgiul, numit in italiana “sindone” este pastrat in Catedrala din Torino, in Capela Giulgiului. Giulgiul are dimensiunile urmatoare: 4.42 x 1.13. Se prezinta ca o tesatura de in considerata a fi panza in care a fost pus Iisus dupa ce a fost coborat de pe cruce.
Istoria sa incepe din anul 544, de cand este descoperita la Edessa (astazi Urfa, Turcia), o panza extraordinara “nefacuta de mana umana”. De aici, panza ajunge la Constantinopol si este recunoscuta a fi Giulgiul cautat de atata timp in istorie. Cu trecerea anilor, Giulgiul ajunge in 1578 la Torino. In 1694 este depus in Capela Giulgiului realizata de Guarino Guarini din Catedrala din Torino.
In 1898 este fotografiat pentru prima oara de catre avocatul Secondo Pia. Iar in 1973 apare pentru prima data intr-o emisiune la televizor.
Este expus public pentru cateva zile sau saptamani la rand in anii 1978, 1998, 2000, 2010, 2015.
Se observa ca Giulgiul nu este continuu expus publicului. Decizia de expunere catre public este luata de Papa in anumite perioade clare care amintesc sau sarbatoresc evenimente legate de Giulgiu. Urmatoarea data la care aveti posibilitatea de a-l vedea este 2025.
Capela Giulgiului realizata de Guarino Guarini din 1694 in care se pastra Giulgiul a fost cuprinsa de flacari in luna aprilie, 1997. Dupa lungi si dificile interventii de restaurare, Capela lui G.Guarini a fost redeschisa publicului in 2018 dar Gigulgiul nu se mai pastreaza in ea. Capela Giulgiului lui Guarino Guarini este inclusa in programul de vizitare a Palatului Regal din Torino.
Rezerva bilete de intrare la obiectivele turistice cu TIQETS !
Giulgiul este depozitat in Capela Giulgiului din Catedrala din Torino iar publicul poate privi printr-un geam locul in care este depozitat. Se pastreaza intr-un mediu fara aer folosind o tehnologie avansata din domeniul spatial.
Pentru a afla mai multe informatii si detalii despre el, puteti vizita Muzeul Giulgiului. Adresa este via San Domenico nr.28, la 10 minute pe jos de catedrala.
Programul de vizitare este zilnic 9-12 si 15-19. Aici veti descoperi documente, carti, istoria sa, primele fotografii cat si ultimele rezultate ale cercetarilor moderne. Piesa de rezistenta este altarul decorat cu pietre pretioase si argint (secolul XVI) in care a fost pastrat giulgiul pana in 1997.
Rezerva o masina pentru vacanta ta de la RENTALCARS !
Foto credit Calatorul multumit