Acasă Noutati travel Hagia Sophia din Istanbul devine moschee

Hagia Sophia din Istanbul devine moschee

de Calatorul Multumit
Hagia Sophia Istanbul | Calatorul multumit | atractii Istanbul

Hagia Sophia Istanbul | Calatorul multumit | atractii Istanbul

Hagia Sophia din Istanbul isi pierde incepand de astazi, 24 iulie 2020 statutul de muzeu si redevine moschee. Desi Uniunea Europeana, Grecia, Rusia, SUA, UNESCO s-au declarat impotriva acestei decizii de transformare a bazilicii in moschee, Turcia sustine ca vor fi luate masuri pentru ca Hagia Sophia sa poata fi in continuare vizitata de toata lumea.

Locasului de cult ii vor fi aduse cateva modificari pentru ca sa fie pregatita pentru desfasurarea rugaciunilor islamice.

Hagia Sophia a fost transformata in moschee in momentul cuceririi Constantinopolului, in 1453. A functionat astfel 481 de ani, pana in 1934 cand a fost declarata muzeu.  Fondatorul si primul presedinte al Republicii Turcia, Mustafa Kemal Ataturk a fost cel care a declarat Hagia Sophia muzeu in 1934. Dupa aceasta data, pe durata lucrarilor de renovare din interiorul bazilicii, au fost descoperite mozaicurile bizantine extraordinare care sunt si in prezent admirate de toti cei care trec pragul acestui locas faimos. Din 1985 intra in patrimoniul UNESCO.

Hagia Sophia mozaicuri Istanbul | Calatorul multumit | atractii Istanbul

Hagia Sophia mozaicuri Istanbul | Calatorul multumit | atractii Istanbul

Revenind la situatia din 2020, pentru rugaciunile musulmane, chipurile de sfinti reprezentate in mozaicuri vor fi acoperite. Astfel de modificari care ii vor fi aduse, privind programul si biletul de intrare, le puteti citi mai departe.

 

Modificari si acces

Pana acum intrarea in Hagia Sophia costa aproximativ 13 euro dar, odata cu modificarea statutului sau in moschee, ar trebui ca intrarea sa fie gratuita. La fel cum se viziteaza Moscheea Albastra, gratuit, in afara orelor de rugaciune, asa ar trebui sa se petreaca si la Hagia Sophia. Pozele din presa turca arata ca deja s-a realizat mochetarea bazilicii in zonele speciale de rugaciune. La ceremonie va asista chiar si presedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan si o mare parte dintre politicieni. In plus, la rugaciunea din prima zi de deschidere, sunt asteptate peste 1.500 de persoane fiind luate masuri speciale pentru desfasurarea in bune conditii si fara incidente.

Asteptam cu interes sa vedem cum vor repune autoritatile turce in circuitul turistic aceasta superba bazilica.

 

Citeste despre Cardurile turistice pentru vizitarea Turciei

Descopera oferte de vizitare a atractiilor din Istanbul cu Tiqets, vezi detalii aici !

 

Citeste articolele noastre despre Romania

Cazare glamping  | Cazare la casute pitoresti in Romania | Hoteluri Mamaia

Foto Calatorul multumit

ABONARE LA NEWSLETTER

Citește mai departe

Lasa un comentariu

Acest site foloseste cookie-uri. Navigand în continuare, iti exprimi acordul pentru utilizarea acestora. OK Detalii