Acasă Blog Gent, orasul fara masini in centrul istoric

Gent, orasul fara masini in centrul istoric

de Calatorul Multumit

Gent este un oras belgian cu 262.000 locuitori situat la jumatatea distantei intre Bruxelles si Bruges. Din aprilie 2017, centrul orasului este exclusiv destinat pietonilor si biciclistilor.

Planul de circulatie in Gent nu a aparut dintr-o data, ci s-a concretizat in ani de zile. Astfel traficul, poluarea, cresterea numarului de autovehicule si necesitatea crescuta a spatiilor de parcare adecvate au stat la baza adoptarii deciziei de a avea un centru fara masini.

Orasul este impartit in 7 zone, centrul istoric este in centru, celelalte 6 zone in jurul lui. O masina nu poate trece dintro zona in alta decat printr-o sosea de centura.

In prezent 30% din locuitorii orasului nu poseda masina si isi cresc copiii in ideea ca nu este neaparat necesar sa detii o masina. Va fi introdus si un sistem de car sharing, in care poti folosi masini fara a le detine.

 

Rezerva zboruri cu plecare din orice aeroport doresti spre destinatia ta preferata cu motorul de cautare Skyscanner.com!

 

Prin Gent trece raul Reep, iar unele din canalele sale erau folosite in trecut pentru parcarea masinilor. In prezent, canalele au fost eliberate si raul curge din nou dand un aer aparte si incadrandu-se in stilul de viata al locuitorilor. Acestia deja fac concursuri pe apa, se antreneaza sau se relaxeaza prin sporturi pe apa.

Prin elaborarea unui plan de circulatie s-au amenajat locuri destinate pietonilor si biciclistilor fara investitii majore in infrastructura.

Centrul a fost amenajat cu locuri de joaca pentru copii, piese colorate de mobilier urban, plante si este plin de viata si de oameni.

Aproximativ 2 ani si jumatate ani au fost dezbateri, s-a discutat acest nou plan de circulatie, s-au adus argumente pro si contra, s-au gasit solutii si toti locuitorii au fost informati despre ce se va petrece. Exista un numar mare de oponenti care sustineau ca un plan din care excluzi masinile din centrul orasului va duce la inchiderea magazinelor, va fi ocolit de turisti si va fi ceva negativ. Si totusi, nu.

Rezultatele au fost uimitoare, orasul este plin de oameni care se misca liber, spatii frumos amenjate, mai multa natura si mai multe locuri de socializare in aer liber.

In centrul istoric circula doar mijoace de transport in comun si taxiuri, viteza maxima de deplasare este 20 km/h. Nu ai voie sa depasesti biciclistii.

Numarul de biciclisti a crescut cu 25%, calitatea aerului din centrul orasului s-a imbunatatit cu 18%, numarul persoanelor care folosesc mijloacele de transport in comun a crescut cu 28% iar numarul masinilor s-a redus cu 40%.

Pentru un tur cu bicicleta prin Gent, BajaBike iti e de folos, click aici!

Dupa un an de la imprementarea acestui plan de circulatie, 60% dintre locuitori s-au declarat multumiti de schimbarile facute.

 

Alte 2 orase in care nu exista trafic auto sunt Utrecht si Groningen.

 

Te intereseaza un tur cu barca pe canale sau un tur gastronomic? Rezerva bilete pentru Gent pe TIQETS, click aici!

Daca vrei sa vizitezi Gent, in centrul orasului vei gasi Castelul Gravenstee care dateaza din 1180

iar alte obiective interesante sunt: Belfort, turn de observatie; Biserica Sf.Nicolae; Catedrala Sf.Bavo; Castelul lui Gerard si cladirea Primariei.

 

Foto pixabay

ABONARE LA NEWSLETTER

Citește mai departe

Lasa un comentariu

Acest site foloseste cookie-uri. Navigand în continuare, iti exprimi acordul pentru utilizarea acestora. OK Detalii