Apus de soare in Santorini si tot ce o face o destinatie iubita de turistii din toata lumea: apusurile superbe, apa marii, plaje si panorame de vis. Va spunem din experienta ca poate fi vizitata si cu un buget obisnuit de Grecia pentru ca Santorini nu este numai o insula a bogatilor.
Pentru inceput am verificat cum se poate ajunge, cat costa cazarea si mancarea in Santorini si am descoperit ca se poate! Cu cat? Zborul a fost 130 euro/persoana din Bucuresti cu Ryanair si am avut si o escala binevenita in Atena. Din Atena spre Santorini sunt 45 minute de zbor. In prezent, Wizz Air opereaza zboruri directe din Bucuresti catre Santorini.
Cazarea a fost 65 de euro/persoana pentru 4 nopti de cazare la Hotelul Sweet Home in Karterados. A doua oara cand am fost in Santorini am stat la Floralia Apartments tot in Karterados. Am ales localitatea Karterados pentru legaturile foarte bune de transport spre toate atractiile din Santorini, au un supermarket bine aprovizionat si pana in Fira sunt doar 1,5 km.
Puteam merge pe jos pana in Fira si in fiecare seara eram nelipsiti de la privitul apusului. Dimineata ne luam micul dejun pe terasa camerei, mergeam 100 de metri si eram la statia de autobuz. Apoi luam autobuzul spre directia stabilita: spre sud la plaje sau spre nord in Oia.
Rezerva o cazare cu anulare gratuita cu BOOKING ! Daca se schimba planurile, esti acoperit!
Booking.com
Cazarea in Santorini. Care este explicatia: cum poate fi Santorini o insula cu cazari de 1.000 euro/noapte si in acelasi timp exista cazari si cu 30 euro/noapte?
Diferentele de pret sunt date de amplasarea unitatilor de cazare. Insula este una de origine vulcanica. Partea de vest, cu orasul Fira, ofera o splendida imagine asupra caldeirei vulcanice. Bineinteles ca fiind la vest, aici apune si soarele. Acestea sunt cele 2 avantaje ale cazarilor in partea de vest. Sigur ca si preturile sunt mari: sa te trezesti dimineata cu o priveliste in nuante de albastru ale marii si alb-albastru ale orasului este ceva special.
Apoi, sa te racoresti in piscina personala din fata camerei tale, cu o bautura in mana iarasi e perfect. Privelistea asupra caldeirei vulcanice, spre portul in care ancoreaza vasele de croaziera, apusul care se vede de fiecare data din pragul camerei tale, poti zice ca traiesti o zi perfecta! Terasa cu priveliste neingradita spre mare, spre oras si spre port, apusul, piscina din fata camerei tale, toate acestea costa.
Rezerva un tur cu catmaranul in Santorini cu mese si bauturi incluse cu Tiqets, detalii aici!
In Fira si Oia hotelurile sunt dispuse pe panta sapata in stanca ca intr-un amfiteatru astfel incat fiecare sa se bucure de o priveliste directa spre mare. Printre hoteluri si apartamente isi fac loc si restaurante care mai de care mai cochete. De aceea, exista posibilitatea ca pe langa terasa ta cu piscina sa se plimbe lumea care doreste sa ajunga la un numit restaurant. As putea spune ca acesta ar fi singurul neajuns ca uneori, intimitatea nu poate fi respectata chiar daca ai platit enorm pentru cazare.
Latura de vest este cea mai scumpa datorita panoramei si facilitatilor oferite dar nu are plaje. Cazari exista si in celalalte puncte cardinale ale insulei, preturile scad si apar plajele.
De exemplu, in sud, la Perissa este plaja cu nisip negru. Clar nu ai aceiasi priveliste dar ai plaja. Insula este mica, intr-o ora poti sa o strabati. Are o lungime maxima de 18 km si 12 km latime, cu o suprafata de 79.19 km2. Deci, chiar daca nu ai o priveliste ca in fotografii din balconul tau din sudul insulei, poti merge sa vezi seara de seara apusul in Fira sau Oia. Te asigur ca sunt multi turisti care fac acest lucru.
Transportul local pe insula este foarte ieftin si comod. Autocarele de transport local au preturi care variaza in functie de distanta parcursa intre 1,5-3 euro/persoana. Poti sa inchiriezi masini, ATV-uri, scutere. Vara este si trafic si uneori dureaza ceva pana reusesti sa treci strada ca pieton.
Rezerva o masina pentru vacanta ta de la RENTALCARS !
Nu rata sa faci un o croaziera de o zi spre vulcanul din Santorini, cu mese incluse! Afla mai multe detalii aici!
Apus de soare in Santorini
Apusul in Fira
Este o experienta de neratat, simti ca parca toata lumea se opreste in acele cateva minute si asteapta ca soarele sa isi faca spectacolul. Sugestie: nu mergeti chiar cand apune soarele, veniti cu cateva ore mai devreme pentru ca traficul si autobuzele sunt intesate de turisti care se deplaseaza spre Fira sau Oia pentru apus. Cu cat vei merge mai din timp, vei avea un loc mai in fata si mai linistit de unde sa privesti si sa faci fotografii. Asteptati-va la inghesuiala!
Fira este punctul de plecare cu autocarul spre toate destinatiile insulei fiind in acelasi timp si punctul de sosire al vaselor de croaziera si a celor care aduc turistii de pe continent pe calea marii. Din portul Fira pana sus pe creasta, in oras functioneaza un funicular, puteti lua un magarus care sa va urce sus sau puteti sa o luati pe scari (adica 588 de trepte).
Fira este intesata de magazine si restaurante pentru toate buzunarele, mai accesibila la pret decat Oia.
Apus de soare in Oia
Oia este localitatea cea mai exclusivista a insulei dar si orasul cel mai pitoresc. Exista puncte celebre recomandate pe site-uri pentru a fotografia apusul in Oia cum ar fi vechiul castel, in prezent doar cateva ruine. Important este sa ocupati un loc comod de unde sa puteti face fotografii deoarece de restul se ocupa natura. De exemplu, am fost intr-o dupa-amiaza la piscina localului Lioyerma din Oia iar de pe terasa aveam o priveliste directa catre apus.
Puteti alege un restaurant, daca doriti si va permiteti, cu panorama sau puteti sa stati pe stradutele din Oia si sa surprindeti in fotografii licaririle apusului peste casele traditionale. In cazul restaurantelor, cu cu cat sunt mai cochete si au o priveliste mai deschisa spre mare, cu atat si pretul va fi mai mare.
Oia are o plaja neamenajata cu pietricele numita Katharos beach (neaparat sa va luati papucii de stanca) iar in apropiere este un local dragut numit Katharos Lounge unde puteti sa va opriti la o cina in lumina apusului. Oia este exemplul faimos, locul unde s-au turnat filme, se fac poze cu miri care sunt in cautarea locului mai mult ca perfect pentru poze impreuna cu un fotograf.
Din cand in cand in peisaj apare cupola albastra a unei biserici sau o moara de vant care stabilesc noi standarde foto. Oia este orbitoare in razele soarelui amiezii, luati-va ochelarii de soare!
Amoudi Bay, Oia
Mergeti intr-o zi insorita in Oia. Petreceti-va ziua pe stardutele ei, coborati si la plaja din apropiere pentru a va racori, mergeti apoi in directia Amoudi bay, un golf pitoresc si colorat iar apoi continuati-va plimbarea spre stanca cu biserica Sf.Nicolae. Din acest loc puteti sari in apa perfecta chiar de pe stanca si puteti face poze cu Oia vazuta de jos. Stanca maro contrastreaza fascinat cu alb-albastrul caselor. Locul ofera o priveliste excelenta asupra insulei de unde casele par ca niste ciuperci albe in soarele zilei.
Dupa ce spectacolul apusului se incheie, turistii se retrag spre statia de autobuz pentru a se deplasa spre cazare. Incepe forfota, cozile pe sosea. Autocarele care pleaca din Oia sunt pline si noi am prins locuri doar al 3-lea autocar care pleca spre Fira. Se formeaza o coada si toata lumea isi asteapta civilizata randul ca sa urce la bord. Biletele de autobuz se cumpara de la taxatorul din autocar care se ocupa si cu atentionarea calatorilor cu privire la statiile care urmeaza.
Fiti pe faza ca sa raspundeti sau sa ridicati o mana cand se striga statiile caci daca este plin nu mai opreste in toate statiile. Cel mai “haios” spectacol dintr-un autobuz care venea de la plaja din Perissa spre Fira, plin ochi cu turisti inghesuiti inclusiv si pe culoar a fost cand a urcat supracontrolul. Acesta s-a inghesuit si el ca sa ne verifice pe toti la bilete. Toata lumea a trecut verificarea cu brio!
Daca va inchiriati un scuter sau o masina opriti-va in parcarile amenajate mai ales pe latura de vest pentru a admira privelistea, este de vis!
Rezerva o masina pentru vacanta ta de la RENTALCARS !
Plaje si trekking in Santorini
In sud, la Perissa este plaja cu nisip negru vulcanic. Aici se vand cele mai multe pachete de vacanta de catre agentiile de turism din Romania. Este o plaja lunga de 7 km iar stanca Mesa Vouno care strajuieste plaja dintr-o parte ofera o perspectiva foto fascinanta.
Important: luati-va papucii de stanca! Nisipul negru se incinge foarte tare in zilele insorite.
Cand va alegeti cazarea calculati care este distanta pana la plaja si cat va dura sa mergeti sa vedeti apusul in cateva seri in Oia sau in Fira.
Daca aveti jumatate de zi disponibila puteti sa faceti traseul de trekking pe marginea calderei vulcanice. Traseul este intre Fira si Oia si va veti bucura de peisaje extraordinare. Este recomandat sa porniti dimineata sau dupa-amiaza pentru a nu prinde soarele puternic. Luati-va apa, crema de protectie solara, incaltaminte de drumetie si aparatul foto. Traseul are in jur de 10 km.
La Red Beach ajungeti cu autobuzul pana in apropiere, apoi veti continua pe jos. Drumul este accidentat asa ca incaltamintea comoda va ajuta.
In zona nu sunt restaurante ci doar cativa localnici cu cateva chioscuri improvizate si eventual un beach bar. Luati-va tot ce aveti nevoie dar nu va incarcati cu prea multe lucruri. In zona nu exista umbra asa ca cele necesare pentru protectie solara sunt binevenite. In zona puteti vizita si situl arheologic Akrotiri.
Vremea in iunie si cele necesare in bagajul de calatorie
Am ajuns in Santorini la inceput de iunie si am avut zile insorite din plin. Ziua era cald, ne-am bronzat, am facut baie. Apa marii avea in jur de 20-22°C existand diferente de temperatura dintre nord si sud. Apa marii este mai calda in sud si mai racoroasa in nord in aceeasi perioada a anului. Dupa apusul soarelui aveai nevoie sa te imbraci cu ceva cu maneca lunga ca se lasa racoare. Din a doua parte a lunii iunie apa devine perfecta pentru baie si asa ramane pana in septembrie.
Insula Santorini poate fi vazuta si in afara sezonului estival. Sunt mai putini turisti iar o parte din localuri si hoteluri sunt inchise. Tendinta este ca Santorini sa devina o destinatie vizitabila tot timpul anului. Preturile sunt mai mici la cazare in extrasezon si este mai putina aglomeratie.
Speram ca v-am trezit curiozitatea si va veti decide pentru vara aceasta sa faceti o vacanta in Santorini. Noua ne-a placut extraordinar de mult si vom reveni aici cu orice ocazie.
Foto Calatorul multumit
2 comentarii
Can you tell me what platform are you utilizing on this web site?
WordPress platform.