Acasă Tips&Tricks Renumite tururi si fabrici de branza elvetiana

Renumite tururi si fabrici de branza elvetiana

de Calatorul Multumit

Daca iti place branza, Elvetia este o alegere excelenta! Cu mai mult de 450 de varietati de branza, Elvetia produce aceasta cantitate de branza din jumatate din laptele care il obtine la nivel national.

Conform cu statisticile, un elvetian consuma 22 kg de branza/an. Totusi nu au reusit sa-i depaseasca pe nemti, cirprioti, islandezi sau francezi. Cea mai consumata branza este Le Gruyere, urmata de mozzarella si Emmentaler. Emmentaler este o branza elvetiana cu gauri, fiind exportata catre Germania, Italia, Statele Unite sau Franta.

Foto – pixabay.com/iKLICK

Au 10 marci protejate de branza, ceea ce inseamna ca produsul este realizat integral in regiunea de origine. Printre aceste marci enumeram: Emmentaler, Le Gruyere, L`Etivaz, Raclette de Valais, Tete de Moine si Vacherin Mont-d`Or.

Multe tipuri de branza de consistenta tare sunt facute cu lapte crud, nepasteurizat deoarece bacteriile si enzimele continute produc arome specifice pe durata procesului de maturare. Branza dura Le Gruyere si Emmentaler sunt gata de servire dupa minim 4 luni de maturare desi, maturarea completa apare doar dupa 8-12 luni. Branza Sbrinz este perfecta pentru consum dupa 2-3 ani de maturare in pivnite speciale.

Cand pe eticheta este trecut faptul ca branza este de tip Alpkase, inseamna ca este produsa direct din lapte pascut de vaci pe pasunile alpine din muntii Alpi. Astfel, branza obtinuta din acesta lapte are un gust si o aroma specifica ierburilor din zona Alpilor.

Elvetienii servesc branza intr-un mod special. Unul este Raclette, patratele de branza se topesc intr-un dispozitiv special si se servesc cu cartofi fierti.

Foto – pixabay.com/veve

Al mod de servire a branzei este Fondue, un vas Fondue pastreaza branza de consistenta lichida care este servita cu bucatele de paine.

Foto – pixabay.com/Efraimstochter

Puteti merge in vizita la Casa Le Gruyere, un renumit producator de branza care va intampina cu o multime de bunatati in restaurantul fabricii.

Adresa Place de la Gare 3, Pringy-Gruyeres.

Program luni-sambata, iunie-septembrie 7.30-20, duminica 8-20.

Program luni-sambata, octombrie-mai 7.30-19 si duminica 8-19.

 

Rezerva o cazare cu anulare gratuita cu BOOKING ! Daca se schimba planurile, esti acoperit!



Booking.com

 

 

Exista mai multe tururi in care poti descoperi fabrici de branza, agricultura, traditii si zone deosebite. Pornesti cu trenul, apoi treci pe bicicleta sau pe jos. Poti sa ai alaturi un ghid sau poti downloada o aplicatie care te duce de la un obiectiv la altul. Acestea sunt:

Turul Chateau d`Oex

Turul Emmentaler 

Exista chiar si Trenul branzei!

Poti face o calatorie la clasa intai pornind din Montreux sau Zweisimmen spre Chateau-d`Oex cu Trenul branzei. Vei asista la o demonstratie de producere a branzei la resturantul Le Chalet, veti lua pranzul cu branza fondue, vizitati muzeul du Pays-d`Enhaut sau Espace Ballon si asa se incheie calatoria de aproximativ 7 ore. Pretul va fi  redus daca aveti deja un Swiss Pass. Informatii aici.

Afla informatii despre Tururi la fabricile de ciocolata din Elvetia

Afla informatii despre Tururi la fabricile de ceasuri din Elvetia

 

In incheiere, ai un video 10 feluri de branza elvetiana dupa care te topesti.

Foto coperta – pixabay.com/kahsky

ABONARE LA NEWSLETTER

Citește mai departe

Lasa un comentariu

Acest site foloseste cookie-uri. Navigand în continuare, iti exprimi acordul pentru utilizarea acestora. OK Detalii