Acasă Blog Review Budapesta: transfer, atractii si piete de Craciun

Review Budapesta: transfer, atractii si piete de Craciun

de Calatorul Multumit

Anul trecut, la inceputul lunii decembrie, am gustat din plin atmosfera de sarbatori din pietele de Craciun, ne-am lasat impresionati de bogatia muzeelor si ne-am relaxat la spa-urile termale din Budapesta. Aceasta este prezentarea pe scurt, dar sa va spunem punctual si de la inceput cum a fost.

Traseu: zbor Bucuresti-Budapesta cu Wizzair (19 euro/persoana), tren Budapesta-Viena (13 euro/persoana), iar la intoarcere ne-am impartit: unul din noi a venit cu un zbor Tarom Viena-Bucuresti (69 de euro), iar celalalt a facut transferul Viena-Budapesta cu Flixbus (19 euro) si zbor Budapesta-Bucuresti cu Wizzair (67 euro). Pretul biletelor a fost imbatabil pentru aceasta perioada, fiecare cheltuind cam aceiasi bani.

 

Ziua 1: zbor de dimineata cu Wizzair din Bucuresti spre Budapesta. Atat de dimineata incat la ora 9.30 eram deja pe aeroportul din Budapesta. 

Transferul de la aeroport in centrul Budapestei

Am cautat automatul BKK de vanzare a biletelor de transfer spre centru pe care l-am gasit  in fata usilor de iesire din aeroport, chiar de unde se face urcarea  in autobuzul 100 E spre centru. Din iule 2017, aeroportul este legat de Deak ter prin linia 100E. Primul autobuz pleca din aeroport la ora 5 dimineata iar ultimul la 00.30. Traseul acestuia este urmatorul: aeroport-Kalvin ter-Astoria-Deak ter. Are doar 3 opriri asa ca  alegeti statia care este situata cel mai aproape de punctul de interes. Un bilet de calatorie pe  linia 100 E costa 900 huf. Biletul poate fi cumparat de la automate fiind acceptata plata cu cardul sau cu bancnote de pana la 10.000 huf. Va puteti descurca usor pentru ca automatul are si meniu in limba romana. Daca aveti bancote mari le puteti schimba la orice magazin din aeroport sau puteti cumpara biletele de la ghiseul BKK din capatul aeroportului.

Important: cumparati-va cateva sute de forinti din Romania inainte de plecare. Va vor fi de ajutor si nu veti pierde la cursul valutar din aeroport. Noi ne-am luat 20.000 huf de la un exchange din Romania pentru care am platit 300 lei si ne-au ajuns 2 zile si jumatate pentru mancare, intrari la muzee si suveniuri precizand ca aveam deja platita cazarea.

Am ales o cazare in centru, la Prince Apartaments pentru care am platit 66 euro/2 persoane/2 nopti, cumparata de pe site-ul de rezervari Yeego. Un apartament spatios, bine utilat, situat intr-o zona linistita, cu balcon si priveliste in curtea interioara. Ne-au oferit si intrare cu reducere la un centru termal spa din apropiere.

Era deja in jur de 11.30 cand am pornit spre Castelul Buda. Am ajuns la Dunare, am fotografiat apele involburate si am trecut pe celebrul Pod cu lanturi care leaga Buda de Pesta printr-o fasie de 375 m.

Cum treci podul, te intampina cativa vanzatori de bilete de tur Hop on-hop off, te ametesc cu distantele kilometrice si cu marile reduceri, totul la 6 euro. Nu va lasati prinsi, caci se poate urca lejer la castel pe alee, chiar sunt 2 terase amenjate cu o panorama superba asupra orasului. Sau puteti urca cu funicularul.

Ajunsi in sfarsit sus va puteti bucura de panorama si deja se vede faimoasa cladire a Parlamentului. Castelul Buda sau Palatul Regal gazduieste Muzeul de Istorie (in partea din spate), Galeria Nationala Ungara (in fata) si Galeria de Arta Contemporana (lateral). Pentru program si tarife consultati Ghidul muzeelor din Budapesta click aici

La cateva sute de metri distanta este Bastionul pescarilor, obiectiv in aer liber bogat ornamentat cu o panorama frumoasa asupra orasului. Langa acesta, am vizitat Biserica Matthias care pe timpuri a fost si moschee. Interiorul pictat in nuante de caramiziu si albastru fascineaza. Mai ales ca puteti urca si la etaj si privi interiorul de sus. Cand este vreme buna, urcati si in tun.

Prin jur am mai gasit Turnul Buda dar care era inchis si intr-o stare deplorabila; Parcul subteran labirint dar care nu ne-a convins sa intram si Casa lui Houdini care, daca nu stiati, a fost ungur si are un muzeu dedicat.

Am intrat doar la shop in Palatul Regal si am fi mers si la toaleta dar era contra cost in muzeu. La intrarea prin spate in muzeu am gasit o toaleta gratis, intrarea este prin acesta arcada. Important: asteptati-va ca la muzeele din Budapesta toaleta sa nu fie inclusa in pretul biletelor de intrare. Va fi de platit o taxa suplimentara  in jur de 200-300 de huf.

La intoarcerea spre hotel am trecut prin targul de Craciun din piata Vorosmarty care este unul dintre cele mai frumoase din Europa. In cele 100 de casute de lemn se comercializeaza exclusiv produse traditionale si decoratiuni de Craciun. De la lumanari, la caciuli si dulciuri toate sunt realizate manual din materiale naturale. In mijlocul pietei este un spatiu destinat produselor culinare traditionale unde un loc de cinste il ocupa gulasul. Ca si dulciuri puteai incerca de la tot felul de bunatati cu martipan, turta dulce ornata sub ochii tai, langos pana la cunoscutii kurtos kollacs.

Am incercat un kurtos kollacs sa vedem daca e mai gustos ca cel de acasa. Nu e mai gustos, e numai mai scump, fiind 1700 huf,  unul mare. Tot in piata am gasit magazinul Paprika, bine aprovizionat cu tot ce iti doresti ca suveniruri din Ungaria. Magnetii aveau  preturi de la 1 euro. Programul magazinului este 9-21.

Nu am plecat pana nu ne-am fotografiat si cu litererele orasului Budapesta aranjate in piata special  pentru  turistii dornici de fotografii ca amintire din Ungaria. Pe scena din piata se desfasoara si evenimente artistice pentru adulti si copii, vine si Mosul.

Ziua 2: Prima oprire este la Catedrala Sf.Stefan. Intarea in catedrala este gratuita, se plateste doar urcarea in turn dar iarna este inchis. Cel mai pretios odor al bisericii este mana Sf Stefan expusa imediat dupa intrare pe partea dreapta.

Fiind o zi ploioasa, ne urmam traseul spre cladirea Parlamentului Ungariei. Va recomandam sa faceti o rezervare online ori sa veniti mai devreme in ziua in care doriti sa faceti vizita Parlamentului pentru a mai prinde un loc. Este un obiectiv foarte vizitat avand tururi ghidate la fiecare 15 minute intr-o alta limba: maghiara, engleza, franceza, germana, rusa, spaniola. Turul a durat 45 minute cu tot cu intrarea la garderoba unde nu au vrut sa ne ia decat haina. Rucascul l-am plimbat prin cladirea Parlamentului. Iar la toaleta din holul de asteptare veti plati 250 huf intrarea in timp ce la toaleta din afara cladirii intrarea este gratis.

 In Parlament am admirat coroana incoronarii a 50 de regi maghiari. Coroana are o istorie zbuciunata fiind ascunsa, pierduta, ingropata si gasita intr-un final. Ne-a placut si Scara de aur si vitraliile deosebite.

Privelistea exterioara cu Palamentul luminat, mai ales daca sunteti pe barca plutind pe Dunare merita cateva fotografii.

Dupa-amiaza am incheiat-o la Muzeul National Ungar unde am parcurs istoria poporului maghiar, din perioadele timpurii pana in ziele noastre. Un muzeu bine pus la punct, ingrijit care ne-a placut.

Seara am mers sa vedem piata de Craciun din fata Catedralei Sf.Stefan impodobita cu lumini. Intrarea in piata se face printr-o arcada de lumini ceea ce ii da un aer de sarbatoare. Pe fundal bradul impodobit in rosu avand o plasa de lumini deasupra. O atmosfera mai intima si parca si mai aproape de spiritul Craciunului decat in piata Vorosmarty si merita sa va petreceti o seara si aici.

Tips&tricks Budapesta

Budapesta este o capitala potrivita oricand pentru un citybreak, 3 zile fiind suficiente petru a te familiariza cu orasul.

De la aeroportul Liszt Ferenc, situat la 16 km de centrul orasului luati autobuzul 100E. Linia 100 E leaga aeroportul de centrul orasului si este deschisa doar din iulie 2017. Statiile sunt urmatoarele: aeroport-Kalvin ter-Astoria-Deak ter. Un bilet one way costa 900 huf.

Metroul va poate scoate din incurcatura daca vreti sa va miscati rapid prin oras, un bilet one way incepe de la 350 huf. Acelasi pret este si  pentru un bilet de autobuz cumparat de la automat. Daca il veti lua de la soferul de autobuz va fi 450 huf. In caz ca aveti mai multe calatorii de facut sau ramaneti pe cateva zile va puteti lua un set de 10 bilete valabile la metrou si autobuz cu 3.000 huf. Pentru o calatorie cu metroul de pana la maxim 3 statii biletul este 300 huf si este valabil 30 minute. Biletul one way cu transportul public cu vaporasul pe Dunare pe liniile D 11 si D 12 costa 750 huf.

In general, in centru, in magazinele de suveniruri puteti achita si in euro la un curs de 1 euro=320 huf (in noiembrie 2018). In supermarketurile Penny din centru puteti achita contravaloarea cumparaturilor si in euro.

Puteti opta si pentru Budapest Card care va ofera transportul gratuit in oras (metrou, autobuz, tramvai, exclus funicularul), intrari gratuite si discounturi la muzee, 2 tururi pe jos de 2 ore fiecare si o aplicatie pe mobil pentru trasee de vizitare in Budapesta. Un astfel de card pe o zi este 19 euro/persoana iar pe 2 zile este 29 euro/persoana. In functie de ce va propuneti sa faceti, ce distante aveti de parcus si cat timp aveti la dispozitie poate merita sau nu. Mare atentie ca lunea muzeele sunt inchise in Budapesta.

Cea mai sic cafenea din Budapesta este Cafeneaua New York situata la parterul elegantului Hotel Boscolo. Intrand in aceasta cafenea veti pasi inapoi in timp, in perioada Belle Epoque. Asteptati-va la servicii si preturi pe masura.

La capitolul Best of Budapesta nu ratati baile termale cat si sparty-urile. Sparty-urile sunt un nou tip de party  adaptate la specificul local, spa+party. Exista si un site dedicat acestor petreceri unde puteti vedea poze si obtine informatii: https://spartybooking.com. Petrecerea se poate muta si pe valuri, intr-o croaziera pe Dunare de unde puteti face numaratoarea inversa pana la venirea Anului Nou. Preturile pentru croaziere pe Dunare:

Decoratiuni de sarbatori pe strazile orasului

Daca va hotarati sa plecati din Budapesta spre Viena aveti recomandarile noastre de transfer pentru a vizita Budapesta si Viena dintr-un foc click aici

Foto Calatorul multumit

ABONARE LA NEWSLETTER

Citește mai departe

Lasa un comentariu

Acest site foloseste cookie-uri. Navigand în continuare, iti exprimi acordul pentru utilizarea acestora. OK Detalii