Acasă Noutati travel Muzeul Uffizi redeschide 2 sali dedicate marilor pictori ai Renasterii

Muzeul Uffizi redeschide 2 sali dedicate marilor pictori ai Renasterii

de Calatorul Multumit

Una dintre cele mai importante galerii de pictura din lume, Uffizi este totodata cel mai faimos muzeu al Florentei. Construit in 1560 de catre Giorgio Vasari pentru Cosmio I de Medici, muzeul gazduieste in prezent o impresionanta colectie de arta apartinand unor valorosi artisti din secolele XIII-XVIII. Cu peste 2 milioane de vizitatori pe an, Uffizi este in topul atractiilor turistice din Italia in urma Colosseum-ului, Parthenon-ului, Forului Roman sau a Parcului arheologic Pompei.

Noua sala dedicata lui Michelangelo si Raffaello are numarul 41 iar aici au fost dispuse cateva dintre capodoperele cele mai mari ale Renasterii si ale muzeului: Tondo Doni (1505-1506) apartinand lui Michelangelo Buonarroti, operele lui Raffello Sanzio cum sunt portretele lui Guidobaldo da Montefeltro si Elisabetta Gonzaga, cat si cateva picturi venite de la Palatul Pitti: Madonna del Cardellino si portretele sotilor Doni, Agnolo si Maddalena Strozzi. In plus, in sala puteti observa sculptura elenistica “Alexandru murind” si operele lui fra`Bartolomeo, un mare artist al Renasterii cu “Tabernacolo del Pugliese”, “Porzia” si “Viziunea lui San Bernardo”.

Picturile sunt prezentate in cutii de sticla care pot fi privite de aproape. In interior, picturile sunt protejate si se garanteaza cu instrumente de mare precizie conditiile optime de expunere.

Noua dispunere a tablourilor ajuta vizitatorii sa isi dea seama de schimburile artistice realizate de marii pictori ai trecutului. Este cunoscut faptul ca Raffaello si fra`Bartolomeo au fost buni prieteni si este interesant de urmarit cum se regaseste acest lucru in picturile lor.

In prezent, dupa circa 400 de ani portretele sotilor Doni, Agnolo si Maddalena Strozzi sunt in sfarsit expuse in acelasi context si acelasi muzeu.

In schimb, si la Palatul Pitti au fost trimise alte opere, Pitti fiind muzeul care expune cele mai multe picturi ale lui Raffaello, 12 la numar iar din 2019 vor fi 13. La Galeria Palatina vor ajunge 3 picturi: „Portret de tanar cu mar” apartinand lui Francesco Maria della Rovere, „Portretul lui Giulio II” si „Portretul lui Leone X”, ambele apartinand lui Raffello Sanzio.

O alta sala, inaugurata in 10 iulie 2018 este dedicata operelor lui Leonardo da Vinci.  Arhitectul Antonio Godoli a amenajat sala cu numarul 35 pentru 3 capodopere ale lui Leondardo da Vinci: Botezul lui Hristos, Buna Vestire si Adorarea Magilor.

S-a dorit ca noua dispunere sa recreeze atmosfera Florentei anilor 1504. Fiecare tablou este introdus intr-o cutie de sticla de cu rama gri care recreeaza culoarea peretilor din bisericile ce existau in trecut.

Obiectivul deschiderii acestor noi sali si a noii dispuneri de tablouri este ca vizitatorii sa priveasca, sa confrunte, sa compare si sa traga concluziile asa cum artistii secolului al XVI-lea incercau sa se autodepaseasca si sa invete de la alti artisti.

Program de vizitare Galeria Uffizi

Muzeul Uffizi este deschis de marti pana duminica intre ora 8.15-18.50. Un bilet pentru adulti costa 20 euro iar un bilet redus costa 10 euro. Luni este inchis.

In prima duminica din luna intrarea este gratuita.

Site-ul oficial al Galeriei Uffizi.

Sursa: finestresullarte

Foto – pixabay.com/kirkandmimi

ABONARE LA NEWSLETTER

Citește mai departe

Lasa un comentariu

Acest site foloseste cookie-uri. Navigand în continuare, iti exprimi acordul pentru utilizarea acestora. OK Detalii